Info

Sinds 2006 houden wij (van) Dexters.
Dit Ierse ras van kleine koeien houden we op kleine schaal bij onze boerderijwinkel Landwinkel de verse kers en in natuurgebied “de Musschenhorst”


Onze stalnaam is PorcPrunus, latijn voor varken en kers, de takken van landbouw waar wij ons hoofdinkomen uit halen.

All onze dieren zijn ingeschreven in het stamboek van vereniging Holland Dexter.

Geschiedenis

We zijn begonnen met 1 drachtige koe (Boerhoes Bertha). Toen deze leeg bleek hebben we onze eigen stier (Herikehoeve Little Boy) gekocht. Ook hadden we enkele laagbenige Dexters aangeschaft. De kruising laagbenig x hoogbenig gaf ons echter vaak te grote hoogbenige kalveren. Toen we in 2010 in Engeland een grote kudde hoogbenige Dexters van het kleine type zagen (Harron herd van Veronica Schofield) wisten we het zeker. Dit was het type Dexter dat we wilden! Hoogbenige koeien die net zo klein zijn als een laagbenige (rond de meter), maar dan zonder de erfelijke (letale) bulldogfactor. Voor de fokkerij had dit 2 grote voordelen: Ten eerste hoef je met de paring geen rekening te houden met hoog- of laagbenigheid om een bulldogkalf te voorkomen. Dit erfelijke gebrek komt immers niet meer voor. Ten tweede kunnen we nu vrij goed voorspellen wat de hoogtemaat van een geboren kalf zal gaan worden. En het allerleukste is dat de uniformiteit van onze veestapel zienderogen verbeterde!

Harron Fleur

Eind 2014 kregen we de mogelijkheid om enkele drachtige vaarzen te importeren uit Engeland. Hier was ook een vaars bij uit de Harron Herd: Harron Fleur, genoemd naar de stammoeder van de Harron Herd: High Cark Fleur. We hopen dat Harron Fleur voor onze kudde dezelfde positieve genetische invloed zal hebben dan High Cark Fleur voor de Harron Herd.

Harron Fleur

Harron Fleur

Ondertussen (2015) is onze veestapel al behoorlijk gegroeid. We hebben nu een tiental zoogkoeien, flink wat jonge vaarskalveren, enkele opfokstiertjes en circa 20 ossen voor de vleesproductie.

Keuringen

Wij zijn trots op onze veestapel en laten de dieren dan ook graag aan anderen zien. Een van de mogelijkheden daartoe is de landelijke show van de vereniging Holland Dexter, waaraan alle stamboekkoeien van Nederland mee mogen doen. In 2014 was deze show op de country fair in Aalten, er waren 27 inzendingen. In de 3 categoriën waarin we mee deden werden we telkens 2e. Een mooi resultaat.

2015 Papekop Moon
In 2015 werd dit resultaat echter overtroffen. Er waren 24 Dexters naar de boerendag in Papekop gekomen. Wij deden in 4 categoriën mee, bij de kalfjes stonden we 2e (PorcPrunus Nina), in de andere categoriën steeds 1e. PorcPrunus Olga was de beste pink, Kruiswijk Moon de beste koe met kalf en PorcPrunus Nico de beste stier. Hij werd ook algemeen kampioen!PorcPrunus Nico

In 2016 werd de  Nationale Holland Dexter show weer op de farm and country fair in Aalten gehouden (28 inzendingen). Onze kalveren eindigden in het midden. De jonge vaarzen Nina en Onora werden als 3e en 4e geplaatst. In de klasse ‘koeien met kalveren’ was onze Moon 1e en de eerstekalfskoe Olga 4e. In de stieren-klasse won onze PorcPrunus Farao de eerste prijs! In de kampioenskeuring werd Moon algemeen kampioen!

Wij houden onze dieren volgens het principe van Low Stress Stockmanship.

Annemiek Scholten & Nico Steintjes