Natuur

NATUURBEGRAZING

Dexters zijn specialist in natuurbegrazing. Het sobere ras houdt van plantjes en struiken die andere runderrassen links laten liggen. Door de goede vertering van de Dexter doen ze het prima op dit minder luxe voer. Van voer met hoogwaardig eiwit, snijmaïs en krachtvoer zal de Dexter snel vervetten, wat de nodige vruchtbaarheid- en gezondheidsproblemen oplevert.

Momenteel begrazen onze Dexters het natuurgebied “De Musschenhorst” in Wehl en sinds juli 2016 ook “De Tuut” in Nieuw-Wehl.

Aan de Musschenhorst grazen voornamelijk de ossen en jonge stiertjes. Zij kunnen bijna jaarrond blijven lopen. Er is een grote kolk aanwezig waar de dieren in de winterdag een maand kunnen lopen om het riet en opslag van wilgen op te eten.

mussen12

Natuurgebied “de Tuut” ligt tegen de bebouwde kom. We streven ernaar hier zoveel mogelijk een ‘familiekudde’ te laten lopen. Dat houdt in dat er enkele koeien met kalveren vergezeld van een heuse dekstier rondlopen. Deze dieren lopen er alleen in het groeiseizoen (april tot november).

Natuurgebied "de TuuT" in Nieuw-Wehl

Natuurgebied “de TuuT” in Nieuw-Wehl

Beide natuurgebieden zijn vrij toegankelijk voor mensen. Omdat we streng selecteren op karakter zijn de Dexters niet agressief naar mensen toe. Ook de stieren en koeien met kalveren laten wandelaars met rust zolang ze zelf ook met rust gelaten worden.